Povestea celor doua portocale care voiau o relatie de lunga durata

Povestea celor doua portocale care voiau o relatie de lunga durata

Povestea celor doua portocale care voiau o relatie de lunga durata

Inceputul povestii

Erau odata doua portocale ( un barbat si o femeie), care se indragostisera unul de altul. In tara citricelor, dragostea la prima vedere este ceva ce apare pe neasteptate, care apropie foarte mult doua persoane. Dragostea ii da fiecareia dintre ele sentimentul ca e unica.

Atractia, placerea de a fi impreuna le-a tinut aproape timp de cateva luni. Citricele erau fericite pentru pasiunea lor. Trebuie sa va spun ca fiecare dintre portocale, tocmai iesise dintr-o relatie nefericita. Inocenti, se purtau ca si cum ar fi pe deplin liberi, autonomi si independenti. In realitate, una din citrice era inca prinsa de legatura afectiva din cealalta relatie, iar cealalta era inca constransa de legaturile sociale. In primii ani ai relatiei lor, s-au inteles perfect. Citricele isi vorbeau putin, dar se simteau bine impreuna. Au facut multe calatorii.

povestea celor doua portocale

Povestea angajamentului

Intr-o zi, s-au hotarat sa-si ia un angajament unul fata de celalalt:

  • nu vor incalca teritoriul intim al celuilalt,
  • nu vor interveni in viata celuilalt,
  • dar se vor sustine si
  • vor impartasi impreuna ceea ce avea fiecare mai bun.

Insa nici una dintre portocale,  nu stia ca dupa acea perioada idilica vor aparea suferintele legate de ranile pe care le aveau din copilarie. O sa ma intrebati probabil: “Dar cum este posibil asa ceva?” Acesta este riscul oricarei relatii de cuplu. Gesturile cele mai banale ale unuia dintre parteneri pot sa aminteasca de un episod din copilarie legat de umilire, nedreptate, tradare sau neputinta. Bineinteles, nici una dintre citrice nu stia nimic despre asta.

Povestea felului in care fiecare il ranea pe celalalt

Ce facea doamna Portocala

De exemplu, doamna Portocala nu constientiza faptul ca propria ei nesiguranta si  frica de a se abandona din plin, o faceau sa puna foarte des la incercare  relatia cu celalalt. Cuvintele si gesturile  lui o faceau sa nu aiba incredere in taria angajamentelor luate si uneori duceau la comportamente prin care il descalifica pe partenerul ei.

Ce facea domnul Portocala

Iar el, ignora faptul ca de fiecare data cand nu isi respecta un angajament, cand improviza, cand inventa un proiect nou, nu stia ca va reactiva angoasa partenerei lui, desi o iubea si o aprecia. In astfel de momente, aceasta se refugia in tacere, atat de mare era nevoia ei de a preveni lucrurile, de a le organiza si chiar de a controla imprevizibilul din viata ei. Astfel, fiecare dintre ei putea sa provoace la fiinta iubita ceea ce ii speria cel mai tare.  Era ca si cum fiecare ar fi transmis celuilalt urmatorul mesaj: “Nu pot sa iti ofer ce e mai bun din mine, pentru ca trebuie mai intai sa ma accepti asa cum sunt, chiar si atunci cand comportamentul meu te nelinisteste”.

Solutia povestii

Cred ca pentru o astfel de situatie nu exista solutii usoare. Acuzatiile, reprosurile apar pentru a intretine ceea ce fiecare ar vrea sa nu mai existe. Pe de alta parte, a nu spune nimic, inseamna a nu recunoaste acea parte din tine care are nevoie de recunoastere, inseamna sa ajungi sa iti incalci propriile valori.

Poate ar fi de dorit sa li-se spuna celor doua citrice din povestea noastra sa isi acorde timp pentru a sta de vorba despre sine, nu despre ceea ce simt si gandesc pe moment, nu despre lucrurile neplacute din viata de zi cu zi.

Cum faci psihoterapie cu doua portocale?

A te anagaja intr-o relatie,  fara sa iti clarifici asteptarile, nevoile si zonele de intoleranta, inseamna a-ti asuma riscul de a te rani, a suferi si a te indeparta de partener. Le invit pe cele doua citrice, sa vorbeasca despre ranile lor din trecut, despre temerile care le invadeaza prezentul.  Nu le-as invita sa vorbeasca despre fapte, despre senzatiile de moment, care uneori ne fac sa reactionam impulsiv. As vrea sa vorbeasca despre impactul inconstient al celuilalt asupra ranilor din copilarie ale fiecaruia. Acest lucru presupune asumarea riscului de a te arata eaxct asa cum esti in interior. De a-ti arata fata vulnerabila, sensibila, fragila. E nevoie de curaj ca sa dezvalui ranile adanci ale copilariei si toate mastile ce apar din nevoia de a ascunde aceste rani.

Uneori partenerii reusesc daca simt multa iubire pentru celalalt si se simt iubiti, sa infrunte aceasta descoperire a Sinelui. Totusi, este bine sa ne amintim ca in tara citricelor, un partener, o partenera, sot sau iubit, nu poate fi terapeutul celuilalt.

Testul compatibilitatii in dragoste

Daca ai ajuns sa citesti pana la final povestea celor doua portocale, as vrea sa te intreb: tu cat de compatibil te simti cu partenerul tau? Intra pe linkul de mai jos pentru a face testul compatibilitatii in dragoste

Ultimele articole