Terapie online
Terapie online . Ce trebuie sa stii inainte de a-te programa
Nu conteaza nici camera, daca esti acasa sau la birou. Terapia online iti permite sa faci o psihoterapie in limba ta materna, chiar daca nu esti in tara sau nu locuiesti in Bucuresti. Inainte de sedinta de psihoterapie online, trebuie sa ai plata facuta pentru aceasta sedinta sau abonamentul. Sedintele dureaza o ora si se desfasoara pe Zoom sau Skype. Orele de terapie sunt intre 10.00-22.00, ora Romaniei.
Cum se desfasoara psihoterapia online
Psihoterapia online se desfasoara prin intermediul comunicarii online ( skype, zoom, de exemplu). Deoarece sedintele au loc cu persoane locuind in alta tara, de cele mai multe ori, orele de sedinta pot fi mai tarziu, de exemplu 22.00 ora Romaniei. Este important sa ai o buna conexiune la internet, un telefon sau un laptop si sa nu te deranjeze nimeni, timp de o ora.
Eficienta terapiei online
Furnizarea de consiliere online și terapie online crește constant. Rezultatele unui număr de studii controlate care investighează eficacitatea abordărilor online indică ca ar putea fi într-adevăr eficiente. Cu toate acestea, se știe puțin despre cum evoluează relația terapeutică (sau alianța de lucru) pe internet și dacă influențează rezultatul tratamentului, așa cum se întâmplă în terapia tradițională față în față. Alianța de lucru a fost definită ca măsura în care un pacient și un terapeut lucrează colaborativ și intenționat și se conectează emoțional.
Terapia online e la fel de eficienta
Un studiu stiintific din 2004 analizeaza „Psihoterapia în spațiul cibernetic: un model cu 5 dimensiuni de psihoterapie mediată online și computerizată”. Cercetarea citata propune un model dimensional pentru conceptualizarea diferitelor abordări ale psihoterapiei în cyberspațiu, incluzând „cybertherapia” . Aceasta implică internetul, rețelele locale și computerele . În comparație cu terapia desfasurata in cabinet, terapia mediată de computer este unică si implica un tip diferit de relație între client și terapeut. Psihoterapia online s-a dovedit la fel de eficienta ca psihoterapia din cabinet, iar pe termen scurt este chiar mai eficienta.
Terapia online permite o relatie terapeutica pozitiva si stabila
Intr-o alta cercetare realizata in Germania in Centrul pentru tratamentul persoanelor cu traume, concluziile sunt similare.
Obiectiv: Scopul studiului a fost investigarea calității și relevanței predictive a alianței terapeutice pentru pacienții care primesc un program online de terapie cognitiv-comportamentală pentru reacții de stres posttraumatic.
Metode
După testarea riguroasă a criteriilor de excludere a pacientilor cu tendințe disociative ridicate, cu risc de psihoză și tendințe suicidale, 48 de pacienți, au intrat in studiu. Pacientii inclusi in studiu au avut un eveniment traumatic în trecut,. Forma scurtă a Inventarului Alianței de Lucru (WAI-S) a fost administrată la a patra ședință de tratament. Relevanța relației terapeutice pentru rezultatul tratamentului a fost evaluată în termeni de câștig , inainte de terapie si la sfârșitul terapiei onlie. Pentru evaluarea rezultatului tratamentului ,au fost utilizate Impactul revizuit al Scalei de evenimente (IES-R) și scările depresiei și anxietății din Breve Simptom Inventory (BSI).
Rezultate si concluzii
Un număr de 48 de participanți au fost incluși în analiză. În general, au fost gasite scoruri de alianță terapeutica ridicate. Aceste scoruri de alianță ridicate indică faptul că a fost posibilă stabilirea unei relații terapeutice stabile și pozitive, online. Relația terapeutică s-a dovedit a fi un predictor mai puțin relevant al rezultatului terapiei decât în abordările față în față. Nu stim dacă această constatare poate fi atribuită unor motive metodologice. E posibil si ca relația terapeutică sa fie mai puțin relevantă pentru rezultate in terapia online.