Cum sa slabesti sanatos.11 secrete despre curele de slabire

Cum sa slabesti sanatos.11 secrete despre curele de slabire

Cum sa slabesti sanatos, aceasta  e intrebarea, ne-ar putea spune Hamlet. Ideea e ca multi oameni au probleme cu ingrasatul, cu kilogramele in plus. De multe ori, nu pot manageria corect aceasta situatie, rezultand efectul de yo-yo, adica reingrasarea, la scurt timp.

Ce vei descoperi in acest articol:

  • De ce ne ingrasam? Cauzele ingrasarii-mecanismele psihologice
  • 10 secrete psihologice despre curele de slabire
  • Un jurnal alimentar online
  • Mancatul emotional
  • Ce inseamna psihoterapia obezitatii
  • Inelul gastric virtual
  • O tehnica audio de meditatie de 5 minute pentru mancatul emotional si calmarea anxietatii

De ce ne ingrasam? Cauzele ingrasarii-mecanismele psihologice

Cum sa slabesti sanatos este o alternativa inteligenta la celebrele cure de slabire.  Dietele se bazeaza pe infometare si reingrasare, la scurt timp.

Ceea ce oamenii nu inteleg atunci cand tin o dieta, este ca ingrasarea are si cauze psihologice. Daca aceste mecanisme psihologice ale ingrasarii nu sunt “reparate”, persoana va experimenta diferite diete fara succes. Adevarul psihologic pe care nu ti-l spune nimeni este ca ORICINE POATE SA SLABEASCA SANATOS  DACA VREA LA NIVEL INCONSTIENT. Cauzele ingrasarii le regasim incepand cu primele clipe de la nastere.

De ce ne ingrasam? Cauzele  ingrasarii-mecanisme psihologice

  • Nerespectarea ritmului copilului

Cauzele ingrasarii incep de multe ori in copilarie cand  ingrijitorul copilului il forteaza pe acesta sa suga  sau sa manance tot, chiar daca el refuza. Este un mod de a nu respecta ritmul copiluui. “Mananca mai repede, mananca mai incet, mananca tot “ sunt cuvinte pe care copilul le aude de fiecare data cand este la masa.

  • Mancarea ca substitut de calmare

In acest caz, copilul se linisteste mancand. De exemplu, de cate ori vine acasa suparat, mama il linisteste oferindu-i ceva buna, fara sa discute despre aspectele emotionale. Insasi mama, are probleme cu gestionarea emotiilor si ca atare, trasmite mesajul  de negare ” emotiile nu exista”

  • Lipsa de iubire

Oamenii care se simt respinsi, neiubiti isi creaza o armura de grasime, isi construiesc starea de bine,  mancanad ceva bun. In multe situatii, este o falsa impresie ca nu esti iubit: a aparut un fratior si te simti dat la o parte, un frate este laudat mai mult si te  simti respins, parintii  sau partenerul sunt plecati mai tot timpul, sunt ocupati sau depresivi si tu te simti fara importanta. Desi in realitate,  poate suntem iubiti,  perceptia noastra e diferita. Fiecare om are nevoia sa de a fi iubit. La unii e mai mare, la altii e mai mica. Asa ca uneori nu conteaza cat primesti ci cat ai nevoie. Sigur, exista si situatii in care partenerul sau parintii nu ne iubesc.

  • Nevoia de a fi cel mai iubit parinte

Cand parintele isi incarca rezervorul de iubire doar de la copil ( nu se simte iubit de partener) va incerca sa-i cumpere afectiunea copilului cu dulciuri, nu ii va pune limite si ii va satisface orice pofta alimentara, chiar si nesanatoasa. Este o compettie inconstienta intre cei doi parinti pentru a fi primul in inima copilului.

  • Dorinta de a avea un copil mic

Alteori, exista o nevoie inconstienta a parintelui de a avea mereu un copil mic  deoarece se teme de momentul cand acesta se va maturiza si va “parasi cuibului.” Un adolescent gras va intra intr-o relatie de cuplu mai greu sau mai tarziu si in felul acesta, se va mentine dependenta de familie.

cum sa slabesti sanatos

10 secrete psihologice despre curele de slabire

Daca vrei sa slabesti sanatos, nu trebuie sa tii o cura de slabire ci SA-TI SCHIMBI STILUL DE VIATA. Iti voi spune acum 10 secrete psihologice despre curele de slabire care te vor soca:

1. Curele de slabire pot cauza moartea

Un lucru inspaimantator, despre care nimeni nu vorbeste este ca exista riscul sa mori in timpul unei cure de slabire. Poate te-ai intrebat uneori, ce se intampla cu grasimea cand slabesti? Daca pierzi 20 kg, inseamna sa trimiti in sangele tau echivalentul a 80 de pachete de unt. In fiecare zi, aceste lipide ( grasimi)  iti incarca vasele ca si cum ai fi mancat o supa cu ulei in fiecare seara. Deci, daca slabim 100 grame pe zi, aceasta ar echivala cu adaugarea a 100 de grame de grasimi de origine animala in ratia noastra zilnica.  Asa se explica de ce unele persoane fac infarct sau AVC in timpul curelor de slabire. Grasimea eliminata poate sa  blocheze areterele inimii sau un vas din creier.

2. Cura de slabire deregleza foamea si satietatea

Toate regimurile, mai ales daca sunt pe termen foarte scurt, deregleza definitiv parametrii foamei si mecanismele de stocare. Altfel spus, efectul yo-yo ( reingrasarea) este puternic.

3. Efectul de yo-yo al dietelor

60% dintre persoane revin la greutatea initiala si foarte adesea o depasesc la sfarsitul primului an, 70% dintre persoane in 3 ani, 95% dintre persoane in 5 ani. Studiile arata ca “hormonul foamei” este cu 20% mai mare la cei care s-au reingrasat dupa o dieta. Deci, dupa o dieta esuata esti mai hamesit.

4. Dupa o cura de slabire trebuie sa mananci mai putin toata viata

Ceea ce nu ti-se spune cand tii o cura de slabire este ca daca vrei sa ramai slab trebuie sa mananci toata viata cu mai putin de 400 de calorii decat necesarul zilnic si sa faci mult sport. Asta inseamna ca daca necesarul  zilnic al unei persoane cu greutate normala este de 2000 de calorii, persoana care a avut o greutate normala toata viata va putea manca 2000 calorii,  persoana care a ajuns la greutatea normala prin slabire, doar 1600 de calorii. Orice incetinire a ritmului de miscare si revenire la vechile obiceiuri alimentare va fi insotita de o noua crestere in greutate.

5. Fotomodelele nu sunt un model ci o iluzie

Frumusetile de la televizor ( manechine, actrite etc) nu au un job ca al tau. Slujba lor este sa  isi petreaca un sfert din timp in salile de sport cu antrenorul personal, un sfert pozand in fata unui fotograf care stie sa retuseze imaginile si un sfert cu chirurgul estetician. Deci, ele nu reprezinta un model, ci o iluzie.

6. Cateva kilograme in plus nu dauneaza sanatatii

Un usor surplus de greutate, nu este daunator sanatatii, asa cum incearca sa te convinga multi “experti”. Un studiu aparut pe 2 ianuarie 2013 confirma ca un pic de grasime pe fese si pe burta cu un IMC intre 25-30, este benefic, iar pacientii cu un mic surplus de greutate mor mai tarziu decat persoanele slabe (Heymsfield S.B.,  Cefalu W.T.,  “Does body mass index adequately convey a patient`s mortality risk?”, JAMA, 2 ianuarie, 2013)

7. Slabitul rapid creeaza sindromul burtii mari

Stiati ca regimurile rapide creaza “sindromul burtii mari”? In momentul in care slabesti mult, intr-un timp scurt, ficatul nu poate sa gestioneze excesul de grasimi din sange. In aceasta situatie, el retrimite grasimile in zonele care nu sunt controlate de leptina, adica la grasimile abdominale. Daca grasimile sunt foarte poluate si imposibil de eliminat, vor fi stocate in ficat, rezultand “ficatul gras”.

8. Slabirea rapida te deshidrateaza

Un alt efect al eliminarii rapide a surplusului de kilograme este  deshidratarea si pierderea masei musculare. Primele 3-4 kg pe care le pierdem reprezinta masa musculara si apa.  Din pacate, fibrele musculare se refac foarte greu, doar daca ne antrenam zilnic, vreme de ani de zile.

9. Regimurile de slabit iti deregleaza tiroida

Regimurile de slabit produc o dereglare a tiroidei si o scadere a imunitatii. Daca exista mai putine proteine disponibile, vor fi fabricati mai putini hormoni. Consecinta va fi o tiroida lenta si obosita care va favoriza stocarea grasimilor. Mucoasa intestinala va fi si ea afectata cand un regim este strict sau dezechilibrat si sistemul imunitar se va deregla.

10. Copiii nu trebuie sa tina diete

Copiii sunt predispusi la ingrasare in trei perioade critice: 3 luni, 3 ani si adolescenta. In cazul copilului, nu ar trebui sa se puna nicioadata problema regimului. In afara unor boli metabolice rare, obezitatea la copii este legata de trei factori: mancare nesanatoasa, lipsa miscarii si dereglari ale foamei pe fond emotional. Parintii trebuie sa previna ingrasarea copilului. Tinerii care au un mic surplus de greutate de cateva kilograme  nu trebuie sa inceapa un regim, deoarece dietele sunt masinarii de ingrasate.

11. Infometarea iti incetineste metabolismul

In cazul in care activitatea fizica este intensa, nevoile medii cotidiene pentru o femeie sunt de 2000 kcal pe zi. Daca incepem o dieta restrictiva cu 1000 calorii pe zi, organismul va trebui sa gaseasca in alta parte celelalte 1000 kcal necesare. El nu va cauta 110 grame de grasime cum ne-am astepta ( 1 gram de grasime inseamna 9 kcal, deci 110 g de lipide furnizeaza aproximativ 1000 kcal). Din pacate, organismul va intra in stand by, plasandu-se in economie de energie. Efectul va fi dereglarea termoreglarii  ( ni se face frig) si a tonusului muscular ( oboseala, moliciune in picioare). Corpul incepe sa functioneze cu 1800 sau chiar 1500 kcal si nu va cauta decat 50 de grame de grasimi, din care jumatate  se vor “plimba” prin sangele nostru, iar restul vor fi transformate in energie. Rezultat: o posibila pierdere in greutate cam de 25 de grame, oboseala si frig. La scurt timp, ne putem ingrasa cu mai putin de 1200 kcal pe zi, deoarece organismul nostru a devenit definitiv econom.

Poti sa faci psihoterapie ca sa slabesti?

Raspunsul este in mod cert, da. De altfel, in absenta unui psiholog care sa lucreze cu tine, marii obezi  (IMC peste 40) nu au prea multe sanse ca sa isi mentina kilogramele pierdute, chiar si daca au facut o operatie de micsorare a stomacului ( gastric sleeve). Am avut pcientii cu greutate de peste 130 kg, chiar si de 2oo+, care facusera una sau chiar doua operatii de gastric sleeve si pierdusera 40-50 de kilograme. Din pacate, dupa operatie recastigasera kilogramele pierdute in circa 2 ani. Acest lucru demonstreaza ca psihicul are un cuvant greu de spus in problema obezitatii si ca obezitatea necesita o abordare multidisciplinara: endocrinolog, nutritionist, chirurg ( daca se opteaza pentru slabirea chirurgicala), dar si psiholog specializat in psihoterapia obezitatii.  Ca sa slabesti sanatos, sunt lucruri pe care le poti face doar cu ajutorul unui psiholog si aleele, pe care le poti face singur.

Tipuri de psihoterapie pentru slabit  aplicate in cabinetul psihologic

In Clinica Psihosucces din Bucuresti aplicam fie programul de psihoterapie integrativa  pentru slabit,  fie inelul gastric virtual.  Sa vedem ce inseamna fiecare:

Psihoterapie Integrativa

Psihoterapia integrativa pentru slabit este indicata in cazul pacientilor cu obezitate care sufera de depresie, atacuri de panica, bulimie, tulburarea de stres posttraumatic (SSPT). Prin psihoterapie, psihologul trebuie sa anuleze programul inconstient de autodistrugere. Marii obezi au frecvent traume timpurii, traume din primii doi ani de viata. Exista traume prenatale : incercare de avort a mamei, copil nedorit, boala grava a gravidei.  Dupa nastere vorbim de traume psihologice postnatale . Acestea sunt:  abandon parental, neglijenta, abuzuri psihice. Orice incercare de slabire bazata doar pe dieta, fara vindecarea acestor traume, va duce la esec.  Un program de psihoterapie integrativa pentru slabit are o durata variabila, dar trebuie sa ne asteptam la o terapie de cel putin 6 luni de zile.

Inelul gastric virtual

Inelul gastric virtual este o tehnica de hipnoza, cu o durata scurta de cinci sedinte, in care pacientul primeste sugestia in stare de hipnoza ca are un stomac mai mic. Practic, a facut o operatie virtuala de micsorare a stomacului. Inelul gastric virtual este util doar pacientilor cu obezitate care au o buna hipnotizabilitate, dar nu au probleme psihologice asociate ( depresie, anxietate, tulburari alimentare, SSPT)

 5 tehnici de  psihoterapie pentru slabit  pe care sa le aplici singur

1. Ca sa slabesti sanatos- schimba-ti felul in care iti vorbesti in gand

In loc sa te gandesti ca vrei sa tii o dieta, pe o perioada limitata de timp, gandeste-te ca acesta e noul tau stil de  viata. Practic, daca vrei sa slabesti sanatos trebuie sa inveti sa manaci sanatos toata viata. Ca atare, scoate-ti din minte cuvinte precum: dieta, cura de slabire, infometare, dificil, ingrozitor.  Foloseste in schimb cuvinte de genul: acesta vreau sa fie noul meu stil de a manca, am rabdare sa slabesc sanatos, renunt sa-mi tratez corpul ca pe un cos de gunoi. 

Ceea ce trebuie sa retii este ca, orice dieta este o masinarie de reingrasare, iar cu cat dieta este mai restrictiva, cu atat efectele secundare nocive, sunt mai mari.  In loc sa-ti propui o slabire rapida trebuie sa-ti remodelezi creierul, ca sa-i folosesti capacitatea de a  echilibra totul: hormoni, foame, pofte si obisnuinte.

2.  Ca sa slabesti sanatos Tine un jurnal cu tot ce mananci in fiecare zi.

Uneori credem ca mancam mai putin, alteori mai mult. Ca sa vezi exact cum mananci, e important sa tii un jurnal cu ce ai mancat in fiecare zi. In plus, jurnalul pe care ti-l punem la dispozitie, te ajuta sa reglezi mancatul emotional.  Completeaza jurnalul alimentar AICI

3. Ca sa slabesti sanatos controleaza mancatul emotional

Mancatul emotional se mai numeste si foame psihologica si reprezinta nevoia de a manca in conditi de stres, adica cand esti suparat, speriat sau trist. Foamea  emotionala se distinge de foamea reala prin faptul ca nu este justificata de o scadere a glicemiei sau de deficit de nutrienti. Mancatul in conditii de stres este o caracteristica atavica care ii proteja pe stramosii nostrii. Daca te indopai inainte de lupta, iti asigurai energia necesara actiunii ulterioare sau te protejai de viitoarele privatiuni care veneau odata cu razboiul. In vremurile moderne,  pericolul este de multe ori in mintea noastra si in plus, nu exista nici un risc sa ramanem fara hrana ca sa ne indopam acum preventiv. Descopera care e nevoia emotionala nesatisfacuta din spatele poftei recurente de dulciuri sau anumite alimente nesanatoase:.

Pentru a controla foamea emotionala iti recomand urmatorii pasi:

  1. Identifica  ce emotie ai acum: noteaza ora, momentul, ce faceai in acel moment, care era starea ta emotionala ( plictisit, obosit, fericit, trist etc) inainte de a decide sa mananci prajitura preferata.
  2. Intreaba-te daca chiar ti-e foame
  3. Beau un pahar cu apa
  4. Respira 10 minute in trei timpi egali: 1-2-3-4 inspir, 1-2-3-4 apnee, 1-2-3-4- expir
  5. Intreba-te din nou daca mai vrei sa mananci

4. Ca sa slabesti sanatos, formeaza-ti obiceiuri  alimentare noi

Adopta in fiecare zi o strategie noua de tip incercare si eroare: amana cu 15 minute mancatul prajiturii si incearca alte strategii de tipul:

– Mananca un mar /morcov ( ca sa iti satisfaci nevoia de carbohidrati)

– Suna un prieten ( ca sa iti satisfaci nevoia de socializare)

– Plimba-te ( ca sa te relaxezi)

– Practica meditatia de 5 minute ( ca sa iti calmezi emotiile)

5.  Meditatia de 5 minute pentru a controla mancatul emotional.

Ori de cate ori te simti trist, suparat, speriat, in loc sa mananci ceva bun, asculta aceasta tehnica de relaxare ca sa te detensionezi.

Ultimele articole