De ce se cearta partenerii de cuplu
By: Camelia Stavarache
Categorie:
De ce se cearta partenerii de cuplu
Continut articol
ToggleConflicte in cuplu sau dragoste cu nabadai?
Este o intrebare pe care ne punem deseori atunci cand observam cupluri in care cearta e la ordinea zilei. Conflictele nu trebuiesc ascunse, ignorate ci abordate direct. Doar asa poate fi gasita o solutie, poate fi asumata o responsabilitate, se poate trasa o limita.
In acest articol von analiza
- Cauzele conflictelor de cuplu
- Etape in escaladarea conflictului
Cauzele conflictelor in cuplu
De obicei, conflictele in cuplu sunt produse de asteptarile nerealiste fata de celalalt sau relatie ( trebuie sa fie perfecta). Deoarece predictiile se autoimplinesc, daca gandim in termeni catastrofici ( e groaznic, insuportabil etc) nu dam multe sanse relatiei. Motivele pentru care apar conflicte in relatiile de cuplu sunt de doua feluri:
a) Certuri de tipul „paine cu unt”
b) Conflicte in cuplu pe motive de intimitate
Certurile de tip „paine cu unt” sunt declansate de actiunea si reactiunea fiecarui partener. Adica unul zice ceva si celalalt continua sa spuna altceva, dar in aceeasi directie ostila. De multe ori, motivele sunt marunte, dar tonul cu care se vorbeste este ridicat.
Certurile pe motive de intimitate apar cand un partener are o nevoie emotionala si celalalt recationeaza rational. Sa luam de exemplu, urmatorul caz ipotetic. Ion si Maria merg intr-o vacanta cu mai multi prieteni comuni, dar Ion o ignora complet pe Maria in primele 3 zile, fara sa existe vreun motiv vizibil de conflict. Raceala dintre ei este remarcata si de ceilalti prieteni care incearca sa intervina, dar fara succes. Ulterior, Ion marturiseste ca isi dorea mai multa libertate si nu intelege nevoia Mariei de dependenta. Cand e cu prietenii, el vrea sa bea, sa glumeasca, sa vorbeasca cu ei si nu sa se preocupe de partenera lui. In fond, cine o impiedica sa socializeze cu ceilalti? Acasa inteleg sa-i dau atentie, dar si in grup? Cam asa suna ideile lui Ion.
In schimb, Maria se simte abandonata, nu vrea foarte mult, doar o privire, o mangaiere si poate 2-3 vorbe din cand in cand. Maria provine dintr-o familie divortata si atunci nevoile ei emotionale sunt destul de mari. Vrea sa se simta iubita. Simplificand, Maria vrea mai multa intimitate in relatie, iar Ion mai multa independenta. Cam asa s-ar putea descrie conflictul pe motive de intimitate.
Etape in escaladarea conflctelor in cuplu
a) Vocea ridicata
b) Ironii
c) Atac la persoana, Jigniri
d) Aruncatul cu obiecte
e) Lovirea
f) Amenintarea cu despartirea
Tonul sau vocea ridicata reprezinta primul semn de iritare sau nervozitate. Persoanele care au avut parinti hipercritici dezvolta un fel de „alergie” la critici, asa ca detecteaza foarte repede un ton ridicat si reactioneaza pe masura.
Ironiile reprezinta o doza in plus de agresivitate adaugata, dar in acelasi timp nu este inca o declaratie de razboi. Cu o ironie, te poti retrage in cazul in care se incing spiritele.
Cand se ajunge deja la jigniri, deja conflictul este intr-o faza destul de avansata. Se spune ca vorbele dor mai mult decat palmele. De multe ori este adevarat.: o vorba sau doua aruncate la nervi pot pune o relatie in pericol, pot afecta grav stima de sine, pot genera nesiguranta si neincredere.
Aruncatul cu obiecte si lovirea, reprezinta escaladare grava a conflictului care ajunge intr-o zona inspaimantatoare, periculoasa. Ele sunt expresia pierderii controlului.
Desi la prima vedere, lovirea este cea mai dureroasa si mai grava, in realitate amenintarea cu despartirea doare cel mai mult. In acest caz, vorbim de relatia de atasament care este pusa in pericol. Atasamentul are o baza biologica innascuta si din acest motiv, suferim foarte mult cand ne despartim de o persoana de care ne-am atasat.
Toate aceste etape ale conflictului nu sunt obligatorii si nu neaparat in aceasta ordine. Uneori, intr-un conflict se poate trece direct la amenintarea cu ruperea relatiei, de la primul dezacord. Aceste situatii sunt foarte erodante pentru relatia de cuplu si chiar daca urmeaza o impacare, urmele ” amenintarii” raman multa vreme. Se ajunge astfel la casniciile compromis
Fa testul psihologic ca sa descoperi CUM IUBESTI