Depresia
Tratament pentru depresie
Tratament pentru depresie sau tratamente?
A vorbi despre un singur tratament pentru depresie poate fi usor utopic. Depresia este o boala complexa si ca atare, nu este eficient doar un singur tratament pentru depresie. Cea mai buna combinatie, in formele severe de depresie este medicatia si psihoterapia. Foarte multi oameni recug si la tratamente naturiste sau la incercarea de a invinge singuri boala. Sa analizam ce inseamna fiecare tratament pentru depresie.
Un tratament pentru depresie cu „lasa ca trece”
Ultimele cercetari au aratat ca o depresie produce o distrugere a celulelor nervoase din creier. De aceea nu este indicat sa ne tratam depresia singuri, dupa principiul ” lasa ca trece”. Orice depresie netratata, chiar daca s-a vindecat prin fortele proprii, lasa niste urme la nivelul creierului, exact ca niste cratere ( zone de neuroni distrusi).
Se atrage de asemenea atentia asupra riscului pe care il prezinta fiecare nou episod depresiv netratat, pentru ca de fiecare data se pierd cantitati importante de neuroni.Contrar a ceea ce se crede in general, ca faptul de a fi depasit fara ajutorul tratamentului o depresie duce la o mai mare rezistenta in fata evenimentelor stresante din viata, s-a demonstrat recent ca bolnavii care nu s-au tratat au un risc mai mare sa faca noi dpresii chiar si la evenimente mai mici. Acest fenomen este numit „kindling” si inseamna ca „riscul de a face o recurenta depresiva creste o data cu numarul de „Episoade depresive”, in plus depresia poate sa apara la evenimente din ce in ce mai nesemnificative. In plus, s-a constatat ca un eveniment stresant care intervine mai devreme in existenta individului, are consecinte mai nefaste.
Ce se intampla in creier cand suntem depresivi
Primele teorii biologice ale depresiei au fost fondate pe studiul medicamentelor care cresc sau reduc concentratia in monoamine – noradrenalina (NA) si serotonina(5HT). Ele au condus la teoria monoaminergica a depresiei si au impus cercetarea unor molecule cu efect antidepresor care actionau tocmai pe acesti receptori cerebrali (vezi antidepresoare triciclice). La ora actuala se considera insa ca depresia este rezultatul unei alterari a neuroplasticitatii in diferite arii cerebrale implicate in controlul dispozitiei (umorii). Aceasta ipoteza este sustinuta prin studii experimentale pe animale care sunt supuse la emotii intense sau prin analiza postmortem a creierului pacientilor depresivi, ceea ce pune in evidenta o atrofiere a neuronilor in diverse arii precum hipocamp, cortex prefrontal si nucleul amigdalic. S-a constatat de asemenea o diminuare a taliei neuronilor in cortexul prefrontal si scaderea densitatii nevrogliilor (celule de sustinere din sistemul nervos).Cu alte cuvinte in depresie se produce o alterare a neuronilor sub trei aspecte : scaderea numarului de celule nervoase, alterarea functiilor acestora si modificarea morfologiei lor.Mecanismul este de ordin genetic si este legat de capacitatea de a sintetiza un factor neurotrofic cerebral intitulat BDNF (brain-derived neurotrophic factor).Se pare ca noile molecule de antidepresoare actioneaza tocmai la acest nivel, al transcriptiei genetice, favorizind sinteza BDNF care protejeaza neuronii de distrugere si favorizeaza aparitia de noi neuroni. Este vorba de o neuroplasticitate atit in sens structural cit si neurochimic,indusa de tratamentul cu antidepresoare, care conduce in final la cresterea numarului de neuroni si crestrea duratei de viata a celor deja existenti. Pina acum se crezuse ca nici un nou neuron nu mai poate sa apara in creierul unei persoane adulte. Totusi, de citiva ani studiile experimentale arata ca noi neuroni pot sa se formeze in doua zone ale creierului: hipocamp si cortex prefrontal. S-a demonstrat de asemenea ca stresul diminueaza acest proces de neurogeneza in timp ce tratamentul cu antidepresoare (ATD) il favorizeaza. De exemplu, s-a observat ca in timpul depresiei netratate sau la pacientii cu stres cronic, zona hipocampului se diminueaza in volum, mecanismul constind intr-o diminuare a neurogenezei normale din aceasta zona a creierului.
Ce inseamna un tratament pentru depresie de tip medicamentos
Administrarea de antidepresoare clasice de tipul imipramina stimuleaza dupa 14 zile neurogeneza
(aparitia de noi neuroni). S-a constatat ca si sarurile de litiu, dar mai ales electrososurile stimuleaza regenerarea neuronilor! Alte studii au aratat in plus ca terapia prin privare de somn la persoanele depresive are aceleasi efecte de stimulare a regenerarii neuronilor. O alta metoda de terapie care incepe sa se introduca de citiva ani – stimularea magnetica transcraniana (SMT) se pare ca actioneaza in acelasi mod, determinind aparitia de noi neuroni. Echipa lui B.McEwen a reusit sa filmeze cum dupa administrarea unui antidepresor modern – tianeptina- prelungirile neuronului (dendritele si axonul) incep sa creasca!
Principalele medicamente antidepresive
Exista in general trei clase de ATD:
- triciclice: sedative sau anxiolitice (Surmontil, Ludiomil) si psihostimulante sau dezinhibitoare
(Tofranil, Anafranil, Prothiaden,Laroxyl)
- IMAO (inhibitoare de monoamino-oxidaza): selective si neselective. Au interactiuni cu multe alte
medicamente, de aceea nu se prea prescriu ( de exemplu, Moclamine)
- non IMAO si non-triciclice.
Toate aceste ATD actioneaza pe trei mediatori cerebrali : noradrenalina, serotonina si dopamina.
Triciclicele
Inhiba recaptarea sinaptica a noradrenalinei si/sau serotoninei. Ele sunt moleculele cele mai eficiente, dar sunt prost tolerate de organism. Principalele efecte indezirabile sunt cele cardiovasculare. Unele din efectele lor secundare sunt de risc vital, de aceea nu sunt prescrise in prima intentie. In cea mai mare parte, ele sunt psihostimulante si nu au efect sedativ. Medicul trebuie intotdeauna sa-l avertizeze pe pacient in legatura cu efectele secundare, explicindu-i ca efectele benefice apar dupa 10 zile, minimum. Dintre efectele neplacute: constipatie, retentie de urina, uscaciunea gurii, tulburari de vedere. La nivel cardiac efectele pot sa fie grave ca: tulburari de ritm, hipotensiune etc. In unele cazuri, pot sa apara insomnii.
ATD non IMAO si non-triciclice
Actioneaza prin alte mecanisme, de aceea sunt bine tolerate de pacienti si sunt cele mai prescrise.
IMAO
Blocheaza degradarea intracelulara a noradrenalinei si serotoninei. Ele au in general efect psihostimulant si nu au actiune sedativa, dar unele din efectele lor secundare sunt de risc vital, de aceea nu sunt prescrise in primointentie. Ele pot sa interactioneze si cu unele alimente (branza, bauturi fermentate) determinind reactii grave.
Reguli de prescriere medicamente in tratamentul depresiei
- a se respecta cu strictete contraindicatiile
- se administreaza si in functie de esecul sau succesul terapeutic anterior
- la ATD triciclice trebuie intotdeauna facut un bilant sanguin inainte de a prescrie tratamentul
- ATd se presciu de regula in monoterapie ( deci nu se asociaza intre ele). In cazuri exceptionale, se asociaza triciclice cu IMAO. Cu toate acestea, in Franta aceasta asociere este interzisa. Este in schimb autorizata asocierea ATD cu neuroleptice sedative, in caz de agitatie sau cu tranchilizante (benzodiazepine)
- trebuie sa i se explice pacientului ca triciclicele actioneaza dupa minimum 10 zile. Nu schimbam in nici un caz antidepresorul inainte de 2-3 saptamini
- ATD triciclice dezinhibante trebuie luate inainte de ora 17 pentru ca dau insomnii
- intreruperea tratamentului nu se face niciodata brutal, ci pe durata a citeva saptamani (6 saptamani, de regula)
- tratamentul se mentine inca minimum 6 luni dupa ce episodul depresiv s-a terminat la nivel clinic. Aceasta este considerata perioada de consolidare, pentru prevenirea recaderilor
- in timpul tratamentului cu ATD consumul de alcool este strict interzis. Conducerea vehiculului poate fi de asemenea influentata, in special la inceputul tratamentului
- tratamentul cu ATD trebuie semnalat dentistului ,pentru ca pot exista probleme la anesteziile locale
Psihoterapia in depresie
In psihoterapia integrativa actionam pe patru planuri: corp, emotii, ganduri si comportamente. Faceti urmatorul experiment:
Mergi 3 minute cu umerii cazuti, cu capul plecat, pasii tarsaiti, exact ca un batran bolnav. Cum te simti la final? Acest experiment, demonstreaza ca postura depresiva ne face sa ne simtim depresivi.
Primul ajutor in depresie incepe cu modificarea posturii corpului care sa devina una specifica starii de bine: mers alert, pasi mari, spatele drept, pieptul inainte.
Urmatoarea strategie consta in identificarea mesajului ascuns al bolii. Ce vrea sa ma inevte depresia mea? De cele mai multe ori, depresia este un semnal de alarma ca ceva nu merge bine in viata ta.
Gandurile negative au un rol important in interpretarea evenimentelor stresante ca tolerabile sau ingrozitoare.
Psihoterapia in depresie se poate face sub forma de sedinte de psihoterapie individuala la cabinet sau
online
Ce simptome are depresia
Depresia are simptome variate, din diferite arii.
La nivel mental, asistam la o incetinire a proceselor mentale ( gandire, memorie, atentie) manifestata prin lentoarea gandirii, deficit de atentie, dificultati de concentrare, probleme cu retinerea si redarea informatiilor.
La nivel emotional, depresivul are fie o stare de tristete, fie de iritabilitate.
Comportamental, asistam la o retragere si izolare sociala, cu crize de plans si angoasa.
.
.