Ganduri negative care te fac nefericit

Ganduri negative care te fac nefericit

stop ganduri negative

Ce intelegem prin  ganduri negative?

Tulburarile emotionale sunt provocate de felul in care stam de vorba cu noi insine despre problemele noastre. Gandurile negative sunt cele care ne provoaca  depresie, anxietate, gelozie, furie. Exista douasprezece idei irationale care provoaca practic toate tulburarile emotionale obisnuite. Depresia este determinata de asocierea a doua sau trei ganduri negative. Acelasi mecanism face sa apara teama si ingrijorarea, mania, gelozia si pasivitatea. Daca te simti tulburat, trebuie sa incerci sa vezi cum iti vorbesti tie insuti despre respectivele probleme. Dupa ce ai facut asta, trebuie sa stabilesti daca acele ganduri sunt negative sau pozitive. Obiectivul este sa scapi de ganduirle aiurite sau exagerate, numite si ganduri negative.

Cele 12 idei irationale

 1. Ideea irationala numarul 1: Este absolut necesar ca noi adultii, sa fim iubiti si acceptati de oamenii importanti din viata noastra, daca dorim sa ne socotim pe noi insine valorosi.
 2. Ideea irationala numarul 2: Daca nu suntem importanti, perfecti si realizati inseamna ca suntem mai putin valorosi decat cei care au aceste calitati
 3. Ideea irationala numarul 3: Cei rai, rautaciosi sau ticalosi trebuie blamati si aspru pedepsiti pentru viciile lor
 4. Ideea irationala numarul 4: Este ingrozitor, chiar insuportabil daca nu se intampla ceva asa cum am dorit noi.
 5. Ideea irationala numarul 5: Nefericirea este cauzata de factori exteriori asa ca nu suntem in stare sa ne controlam suferintele si tulburarile
 6. Ideea irationala numarul 6: Daca ceva este  periculos sau  amenintator, trebuie sa ne concentram atentia asupra lui si sa ne gandim neincetat la asta, avand convingerea ca situatia se va inrautati.
 7. Ideea irationala numarul 7: Este mai usor sa eviti anumite greutati ale vietii sau sa nu te responsabilizezi, decat sa le infrunti
 8. Ideea irationala numarul 8: Este rezonabil si sanatos sa depinzi de altii mai puternici, pe care sa te poti baza
 9. Ideea irationala numarul 9: Trecutul nostru ne determina fundamental comportamentul actual. Daca ceva ne-a afectat candva, situatia se va repeta la nesafarsit.
 10. Ideea irationala numarul 10: Trebuie sa ne framante tulburarile si problemele altora.
 11. Ideea irationala numarul 11: Problemele au intodeauna o solutie precisa si perfecta si este intotdeauna intelept sa astepti pana dai de aceasta solutie.
 12. Ideea irationala numarul 12: Aprecierile personalitatilor respectabile sau ale societatii sunt intotdeauna corecte si nu trebuie puse la indoiala

Cum identificam gandurile negative

 • Ori de cate ori simti o suparare, verifica care dintre cele douasprezece ganduri negative a stat in spatele emotiei tale.

In cazul depresiei intalnim trei ganduri irationale:

Daca nu suntem importanti, perfecti si realizati inseamna ca suntem mai putin valorosi decat cei care au aceste calitati.

Este ingrozitor, chiar insuportabil cand imprejurarile nu sunt asa cum le-am dori noi.

Trebuie sa ne framante tulburarile si problemele altora.

In cazul furiei, iti spui in gand: E ingrozitor daca nu obtin ceea ce imi doresc. Oamenii rai si ticalosi trebuie trasi la raspundere si invinovatiti pentru ca ma frustreaza.

Frica are in spate urmatoarele ganduri negative: Daca ceva este  periculos sau  amenintator, trebuie sa ne concentram atentia asupra lui si sa ne gandim neincetat la asta, avand convingerea ca situatia se va inrautati.

Inscrie-te ca sa primesti gratuit Programul in 4 etape ca sa-ti controlezi fricile