Vorbeste cu o banana-Parintele interiorizat
Vorbeste cu o banana-Parintele interiorizat
Continut articol
ToggleUn parinte sau eu, decidem sa vorbim cu o banana?
Sa ne imaginam ca faci cunostinta pentru prima data cu cineva si acesta iti spune: vorbeste cu o banana. Ce gandesti in acel moment? Ce iti vei spune in mintea ta ? Ca acea persoana este ciudata? Sau ca e interesanta, sunt curios ce se intampla? Raspunsul tau, depinde de acel parinte din mintea noastra, numit model parental.
In acest articol vom analiza:
- cine decide sa vorbesti cu o banana
- ce inseamna un model parental
- de ce transmitem modelul educational primit
- cum contracaram santajul emotional
- o tehnica pentru curajul de a fi tu insuti
Test: raspunsurile tale vs raspunsuri parinte
Hai sa facem un test: Gandeste-te la persoana care te-a crescut si care a avut cea mai mare influenta educationala asupra ta. Poate ca a fost un parinte gen mama, tata sau altcineva drag. Dupa ce ai reperat-o, aminteste-ti ce gandea despre urmatoarele subiecte:
- Regulile de politete: ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci?
- Valorile morale: Ce e bine sau ce e rau in viata?
- Reusita profesionala: care e meseria ideala si de ce?
- Viitor: ce era planificat pentru tine? Vei fi cel care va avea grija de ei la batranete? Savant sau haimana?
- In fata autoritatii: e bine sa fii supus sau nu?
De ce cei mai multi consideram ciudat sa vorbim cu o banana
Dupa ce ai reflectat si ai raspuns la fiecare intrebare, ia un pix rosu si notaeaza propriul tau raspuns . Care sunt opiniile tale astazi, la fiecare intrebare? Da raspunsuri cat mai spontane. Daca compari cele doua categorii de raspunsuri , vei descoperi probabil, asemanari importante. Si asta, desi te desparte cel putin o generatie de parintele tau. Acesta reprezinta starea Eului parinte sau Parintele din mintea noastra. Din acest motiv, cei mai multi dintre noi, nu s-ar putea impiedica sa-l considere ciudat pe cel care iti cere sa vorbesti cu sau despre o banana. Mai demult, cand erai mic, parintii ti-au spus ca atunci cand intalnesti prima data o persoana, discuti lucruri conventionale, politicoase sau de bun simt. Nu ii ceri cuiva sa iti vorbeasca despre o banana sau cu o banana, asa cum ar vorbi cu un om. Din acest motiv, tindem sa reactionam conventional, daca modelul primit a fost de acest tip. Solicitarea mea de a-ti repera parintele interiorizat, nu are ca obiectiv rejectarea modelului parental. Scopul este sa constientizezi ca nimic nu este intamplator. Toate lucrurile au o cauza si o origine si acesta nu este decat un mod prin care natura umana se perpetueaza.
Model parental
Modelul parental reflecta educatia pe care ai primit-o, care ti-a marcat copilaria si adolescenta si care continua sa te influenteze si azi. Toate valorile pe care ti le-a transmis, se manifesta in viata curenta sub urmatoarele aspecte:
- Conceptiile tale despre bine si rau
- Ce se “cade” sa faci si ce, nu
- Credinte
- Reusita profesionala
- Traditii
- Casatorie
Efectele parintelui din mintea noastra
Este normal ca parintii sa fie niste modele pentu noi. Problema apare cand nu exista flexibilitate in atitudinea parintelui. Adica, credintele sau opiniile lui despre viata, viitor, profesie etc sunt litera de lege. Parintele isi poate implementa aceste credinte intr-un mod autoritar ( nu avem ce sa discutam, asa trebuie) sau prin santaj emotional. Acest santaj, poate functiona inclusiv la varsta noastra adulta.Desi pare dificil sa nu ne lasam antrenati intr-un asemenea vartej emotional, rezolvarea este foarte simpla.
Contracarare santaj emotional
- Atitudine ferma, calma, hotarata
Ii spunem celuilalt pe un ton ferm si calm, ca nu acceptam refuzul Nu ai decat sa faci asa cum doresti, cum crezi. Tu raspunzi pentru faptele tale, eu pentru ale mele. Eu am sa fac asa cum consider eu ca trebuie sa procedez, tu ai sa faci asa cum consideri tu de cuviinta.
2. Refuzul de a ne lasa antrenati in discutii
Este complet inutil sa te justifici. Agresorul nu doreste catusi de putin sa inteleaga motivele noastre, oricat de bine si de logic i le-am expune. Singurul scop pentru a ne atrage in asemenea discutii este sa ne epuizeze ca sa ne poata manipula.
3. Ignorarea agresorului
Evitam contactul vizual cu agresorul, mai ales in timpul demonstratiilor sale teatrale ( plange, tipa etc). Nu ne agitam, nu ne ambalam, nu ne ingrozim. Prin fiecare drama, el incearca sa manipuleze exact ca un copil cu tantrumuri.
4. Actiune fara intarziere
Duceti la indeplinire in timpul cel mai scurt ceea ce v-ati propus. Tactica cea mai buna de a face fata unui santaj emotional este de a-l pune in fata faptului implinit.
De ce transmitem modelul educational primit?
Exista un numar incalculabil de fraze sau ganduri pe care le exprimam, fara sa mai constientizam ca le-am auzit in mica copilarie. Iata care sunt cele mai frecvente:
Uita-te in ochii persoanei careia ii spui “Buna ziua”.
Nu lasa nimic in farfurie.
Daca vrei sa reusesti, ia examenele cu 10.
Trebuie sa-ti faci o familie si sa ai copii.
Trebuie sa-I respecti pe cei mai in varsta si pe superiori..
Toate aceste fraze ,pronuntate cat mai firesc in prezent, isi au radacina in copilarie. Acesta este motivul pentru care oamenii le dau copiilor aceeasi educatie pe care au primit-o si ei. Uneori, efectele acestui parinte interiorizat ,se traduc intr-un critic intern. Daca parintele din mintea noastra are foarte multe credinte rigide, absolutiste, trebuie, putem avea o stima de sine scazuta. Stima de sine poate fi crescuta
prin antrenament mental.
O tehnica pentru curajul de a fi tu insuti
Daca vrei sa fii cat mai mult tu, descopera-ti curajul de a fi tu insuti
Un exercitiu practic pe care ti-l recomand este urmatorul:
Scrie pe o coala de hartie, raspunsurile tale si ale acelui parinte care te-a influentat. Acolo unde descoperi o similitudine ( credintele tale coincid cu ale parintelui), raspunde la urmatoarele intrebari:
- Mi-se potriveste cu adevarat aceasta credinta? De exemplu, credinta ca profesia cea mai buna pentru mine este aceea de contabil.
- Daca raspunsul tau este, nu, ce te-ar satisface cu adevarat? Cu ce poti sa o inlocuiesti?
- Imi este utila aceasta credinta? De exemplu, ideea ca trebuie sa fii supus in fata persoanelor cu autoritate, a sefilor.
- Daca raspunsul tau este, nu, ce ti-ar fi de folos sa gandesti diferit?