By: Camelia Stavarache
Categorie:
Despre Suferinta si reactiile tale in situatii dificile
Continut articol
ToggleSuferinta ne ajuta sa iesim din zona de confort
Legea suferintei spune ca toti oamenii vor avea necazuri intr-un anumit moment din viata. Si ca nimeni nu se bucura cand are probleme. E absurd sa ne asteptam sa fim bine tratati pentru ca si noi ne purtam frumos cu ceilalti. ” Sa te astepti ca ceilalti sa se poarte bine cu tine pentru ca esti o persoana buna, e ca si cum te-ai astepta ca un taur sa nu te atace, pentru ca esti vegetarian.”
Putini oameni fac insa din experientele neplacute unele pozitive. In urma dificultatilor prin care trecem, nu mai ramanem la fel, ne schimbam. Intrebarea este: in ce directie ne indreptam, inainte sau inapoi?
In viata succesul nu vine pentru ca ai o mana buna, ci pentru ca joci bine o mana proasta.
Dosarul propriilor noastre suferinte
Fiecare dintre noi avem un check list al propriilor suferinte. Iata cateva, de pe urma carora, pe termen lung, poti avea de castigat:
Nefericirea provocata din lipsa de experienta
Esti in faza de invatacel, e normal sa nu stii multe, iar suferinta generata de „nu stiu”, e mare. Rabdarea si permisiunea de a gresi sunt premisele sanatoase de la care trebuie sa pornesti. Ai prilejul sa acumulezi, sa inveti, intri in faza de lumina, cum spunea cineva.
Supararea provocata de dezamagire
Un coleg care iti fura un proiect, o idila care se termina prost, o afacere care nu are succes… Iti suna cunoscut?
Cum am crescut datorita acestei experiente de suferinta? Pune-ti aceasta intrebare. Poate ai invatat sa fii mai asertiv, sa-ti asumi meritele sau ai mers pe un drum nou sau poate ai cunoscut o persoana mai valoroasa.
Suferinta provocata de schimbare
Iti schimbi casa, orasul, jobul s.a.m.d La inceput e greu, dar ai posibilitatea sa-ti faci noi prieteni, sa incepi o afaceri noua etc.
Lista aceasta poate continua. E suficient sa iei un pix si sa faci un bilant al propriilor momente de suferinta. Poate vei descoperi o boala, un conflict, o decizie dificila, o lipsa a popularitatii.
In toate aceste situatii, reactionam intr-un mod specific, iar reactia noastra poate imbraca mai multe forme: o explozie de adrenalina ( furie), detasarea de problema, negarea problemei sau chiar absenta unei reactii emotionale .
„Viata nu e asa cum ar trebui sa fie. Ci e asa cum e. Felul in care ii faci fata, reprezinta diferenta! ( Virginia Satir)
Da click pe acest link si fa testul psihologic Cum reactionezi in situatii dificile?
Vei putea sa descoperi care sunt reactiile tale in situatii dificile, dar si care sunt solutiile cand experimentezi suferinta.
Ghid pentru o atitudine pozitiva fata de viata
Ca sa treci peste suferinta si sa o transformi intr-un motiv de crestere, e bine sa-ti dezvolti urmatoarele atitudini pozitive:
- Viata este un amestec de bine si rau
- Nu pot controla in totalitate binele si raul, asta-i viata.
- Voi trece prin lucruri bune si prin lucruri rele
- Sunt increzator ca raul se va transforma in bine
- Sunt increzator ca situatiile neplacute nu se vor inrautati, vor trece.
- Prin urmare, am o atitudine pozitiva vizavi de viata
Repeta aceste ganduri in fiecare dimineta, cand te speli pe dinti ( scrie-le pe o hartie si lipeste-o pe oglinda)