Vindecarea fricii printr-o tehnica somatica

Reguli pentru vindecarea fricii

Vindecarea fricii, e posibila? Cand simti frica sau furie este dificil sa simti un sprijin din partea corpului tau. De obicei, esti bombardat cu adrenalina care se traduce in transpiratii, palpitatii, tahicardie, tensiuni musculare, dureri. Cu toate  acestea, un element important în vindecare și consolidare este invitarea corpului tău să te ajute, să fie o resursă.

Regula 1 Efectul de zoom al concentrarii pe frica

Atunci cand ne concentram pe emotie, ea se amplifica. E ca si cum am pune-o la microscop. Pentru vindecarea fricii, e important sa te gandesti la altceva, poate chiar ceva traznit, de genul, cum ar fi sa mananci cu  o maimuta  la masa. Fa o lista cu cateva filme comice sau situatii la care sa te gandesti in momentele de emotie intensa. Scoate biletelul si citeste-le  in gand.

Regula nr 2 Intre minte si corp exista o legatura

Corpul schimba mintea, iar mintea schimba corpul. Daca te gandesti la ceva negativ, corpul va reactiona prin simptome specifice. Daca iti modifici ritmul cardiac, respiratia, pozitia corpului ca in momentele de relaxare, creierul va produce  noi ganduri si emotii. E o metoda simpla de modificare a fricii sau furiei.

Simptomele sunt mesajele corpului

 Babette Rothschild, un specialist în traume, sugerează să te gandesti la corpul tau  ca la un JURNAL. Începe să „citesti” mesajele pe care ti-le transmite corpul.

Gandeste-te la simptomele tale ca la niste cuvinte intr-o limba straina pentru care trebuie sa folosesti un program de traducere, de tip Google Translate.

Pentru a-ti oferi ușurare, vreau să observi ce se întâmplă, apoi să procesezi și să eliberezi experiența la nivel mintal și corporal (Psihoterapie senzorimotorie: Ogden, Minton & Pain, 2006).

Tehnica somatica pentru vindecarea fricii

Am pregatit pentru tine un exercitiu corporal care te va ajuta in situatii de panica sau stres intens. Este o tehnica somatica in 6 pasi:

Etapa 1 Vindecarea fricii incepe aici si acum

Adopta atitudinea de concentrare, inspiră și expiră si urmareste aerul care intra si iese pe parcursul a 10 respiratii. Observați apoi ce simți in picioare, trunchi, brate si la nivelul capului. Poate fi o senzatie de amortela, furnicatura, cald, rece, durere, mancarime etc. Localizeaza in ce parte a corpului este senzatia cea mai neplacuta ( durere sau disconfort maxim). Dar, doar inregistreaz-o, fara sa te gandesti la altceva, cum ar fi cauze sau consecinte. 

Etapa 2 Gândește-te la o amintire resursa

Continua calatoria de vindecare a fricii. Gaseste un moment recent în care te-ai simțit calm, relaxat, linistit. Poate e o intamplare dintr-o vacanta sau momentul acela de leneveala dintr-o zi de duminica. Cum respirai, cum stateai? 

Etapa 3 Cautarea fricii

Gandeste-te la situatia perturbatoare. Intoarce-te cu mintea la atacul de panica sau conflictul care ti-a declansat  emotia intensa ( furie, tristete, teama) .  Identifica in care parte a corpului a aparut prima data disconfortul sau senzatia fizica neplacuta. A fost la inceputul, mijlocul sau la finalul experientei?

Etapa 4 Un film in reluare 

Reia scenariul de la starea de calm la starea de stres, cu viteza lenta (ca și cum ai viziona un film care se misca cu incetinitorul) Identifica persoane, cuvinte, obiecte sau comportamente care te-ar fi putut face sa te simti  stresat sau  inconfortabil.

Etapa 5- Functioneaza la ralanti

Da-ti voie sa respiri mai lent, sa incetinesti bataile inimii. Ia aceeasi pozitie ca in amintirea securizanta. Regleaza-ti senzațiile corpului in timp ce derulezi cele doua filme lent si observa dacă există vreo schimbare în corpul tau.

Poate fi o senzație noua de furnicătura, încordare, încălzire, amorțeală sau răcire în piept, brațe, picioare sau o schimbare generală a temperaturii corpului. Scaneaza-ti din nou corpul si identifica aceste senzatii noi. 

  1. Etapa 6 Mana vindecatoare pentru frica

Puneți mâna pe zona care a suferit o schimbare și respira profund. Dacă este un sentiment de bine, poți pur și simplu să iti așezi mâinile pe inimă.

Observa dacă apare ceva, o imagine sau o înțelegere care oferă claritate situației. Dacă nu apare nimic, este în regulă. Pur și simplu încetinirea respirației și creșterea gradului de conștientizare sunt minunate. 

Cand sa aplici tehnica de vindecare a fricilor

Te încurajez să practici acest exercitiu după o experiență neplacuta sau înainte de o situație stresantă. Intra pe pagina  Test ca sa verifici daca suferi de atacuri de panica sau alte boli.

Ultimele articole