Atacul de panica se vindeca? Un exercitiu simplu ca sa te linistesti

Atacul de panica se vindeca? Un exercitiu simplu ca sa te linistesti

Atacul de panica se vindeca, asta e vestea buna. Vestea rea e ca, atacul de panica afecteaza peste 34% dintre oameni. Este spectaculos prin simptomatologie si cu adevarat inspaimantator. Simptomele atacului de panica se refera la frica sau panica ( de moarte sau nebunie), ritm cardiac accelerat, respiratie precipitata, nod in gat, senzatia ca nu ai destul aer, ameteala, trasnpiratii, stare de slabiciune, dureri de burta. Si totusi, oamenii se intreaba pe buna dreptate, cum poti sa te  vindeci de atacuri de panica?  Poti sa mori dintr-un atac de panica?

In acest articol vom analiza:

  • -Cazul Irinei, cum a inceput sa faca atacuri de panica
  • – Semnificatia simptomelor unui atac de panica
  • – De ce se declanseaza alarme false in atacul de panica?
  • – Un exercitiu ca sa te linistesti rapid cand ai un atac de panica

Cazul Irinei

O tehnica de calmare in atacul de panica

Irina  are 14 ani, este in clasa a VIII-a si invata pentru examenul de capacitate.  Este o eleva cu performante foarte bune la invatatura, apreciata de colegi si profesori, in egala masura.  Are un chip de papusica,  o voce blanda, maniere frumoase, trasaturi  care o fac sa fie perceputa ca o fata placuta .Pandemia a obligat-o sa invete de acasa si implicit, i-a produs o schimbare a stilului de viata.  Timpul trecea rmult mai repede cand era la scoala si relationa cu fetele si baietii din clasa. In ultimele zile, Irina a stat cu bunica, o persoana in varsta, care isi face multe griji in legatura cu acest virus si care asculta toata ziua stiri alarmiste la televizor.

Cum a inceput sa faca atacuri de panica

Intr-un din zile, pe cand se afla la bunica, Irina a observat ca are un nod in gat care o impiedica sa bea apa sau sa manance usor. Simtea si greata si o stare de slabiciune si toate aceste simptome, au speriat-o foarte tare, i-au activat gandul ca ” ceva rau o sa se intample cu corpul meu, e ceva in neregula”.

Irina ofteaza acum  foarte des, cam o data la cinci minute si are senzatia ca va lesina. Parintii , alarmati de aceste simptome au adus-o acasa de la bunica.  Ziua urmatoare, dupa reintoarcerea acasa, Irina se relaxeaza, renunta sa mai invete si reuseste sa se simta mai bine.

Dar astazi , cand decide sa se apuce de programul obisnuit de invatat , se simte invadata de mai multe ganduri: Nu mai invat cu aceeasi motivatie ca inainte de pandemie, Daca voi lua o nota proasta la examen si nu voi intra la liceul unde vreau? M-am plictisit sa invat acasa, nu mai suport! 

Cum incepe sa gandeasca astfel, Irina simte ca inima ii iese din piept, nodul in gat o sufoca, are senzatia ca va lesina, transpira pe spate si simte un tremur in maini si  picoare, care o face sa se panicheze si mai mult. Daca voi muri, daca am ceva grav?  isi spune ea in gand.

Irina incepe sa planga spasmodic, se simte intr-un mare pericol, iar parintii suna la 112. Medicul de pe ambulanta constata ca este vorba despre un atac de panica.

Semnificatia simptomelor unui atac de panica

Cauza atacului de panica

Exista si o predispozitie genetica catre anxietate ( un sistem limbic mai „sensibil”), dar si anumite evenimente de viata stresante. De multe ori, anxietatea este o forma de a-l tine pe partener intr-o relatie din care vrea sa scape sau semnul nefericirii tale in acel cuplu. Alteori, perfectionismul combinat cu un stil de viata axat pe munca vor duce la oboseala cronica care se insoteste frecvent si de anxietate.  Simplificand, atacul de panica apare datorita tensiunii psihice cronice si a hiperventilatiei ( respiri mai des decat ai nevoie)

Ce inseamna de fapt, simptomele Irinei?

Cand facem un atac de panica, se declanseaza alarma de pericol, sistemul „Lupta sau fugi”. Ca atare,  simptomele atacului de panica sunt simptome normale de alarma. Sa luam un exemplu:

Sa zicem ca ai un contract cu o firma de paza si securitate. De obicei, cand pleci de acasa, tastezi un cod care activeaza alarma, iar cand te reintorci , va trebui imediat ce ai intrat in casa, sa dezactivezi alarma. Daca nu faci asta, ea va suna. Protocolul de siguranta este urmatorul:

  1. Se declanseaza alarma
  2. Introduci codul de dezactivare
  3. Daca ai dezactivat-o, un operator te va suna si va verifica daca totul este in regula
  4. Daca nu ai dezactivat alarma,  unul sau mai multi indivizi mascati, de la firma de securitate, vor veni la tine acasa pentru a rezolva problema.

Alarma fara pericol

Ce se intampla insa daca se declanseaza alarma fara ca tu sa stii ca s-a declansat? Imi amintesc ca baietelul meu, in varsta de 4-5 ani la vremea aceea, a gasit alarma silentioasa si s-a jucat cu ea. La scurt timp, m-am trezit cu doi mascati in curte.  Pentru ca era prima oara cand pateam asta, m-am speriat si am fost destul de confuza, neintelegand ce s-a intamplat. Habar nu aveam ca cel mic se jucase cu alarma si nici nu stiam de existenta acelei alarme, care semana cu o cheie electrica de masina.

Cum se explica simptomele unui atac de panica

Trecand de la alarma casei la sistemul nostru general de alarma din creier, explicatia simptomelor este urmatoarea:

  1. Ameteala, senzatia de lesin  se datoreaza faptului ca  sangele din cap se duce spre maini si picioare
  2. Tahicardia este utila pentru a deschide mai multe capilare ,care de obicei sunt inchise, pentru ca sangele cu nutrienti si oxigen sa ajunga la toate celulele.  Avem nevoie de fiecare fibra musculara pentru a face fata prin lupta sau fuga pericolului.
  3. Respiratia  accelerata urmareste sa trimita mai mult oxigen in celule.
  4. Transpiratia are rolul de racire, de scadere a temperaturii corpului care a crescut prin faptul ca circula sange prin toate capilarele.
  5. Greata se datoreaza opririi procesului de digestie, toate fortele organismului fiind mobilizate pentru a depasi pericolul. Gura se usuca deoarece se produce mai putina saliva.  La unii oameni, greata este inlocuita cu senzatia de „fluturasi in stomac”
  6.  Nodul in gat se datoreaza contractiei sfincterului esofagian superior, iar in timpul panicii, toate sfincterele se contracta, inclusiv cel anal si uretral,  pentru a nu elimina nici o urma care sa-i permita unui pradator sa va ia urma ( reminescenta de pe vremea cand ne fugareau ursii, lupii si alte animale salbatice)
  7. Muschii se incordeaza, pregatindu-va sa actionati rapid. Daca mentii incordareaa mai multe secunde, apare tremurul.

Intelegem astfel ca simptomele atacului de panica nu exprima o defectiune in organism, o boala, ci fac parte din sistemul nostru general de alarma. Este practic, o alarma falsa pentru ca nu exista nici un pericol.

De  ce se declanseaza alarme false in atacul de panica?

Aceste alarme false care stau la baza declansarii unui atac de panica, au urmatoarele cauze:

  1. Stresul fizic: esti in convalescenta dupa o boala, esti dependent de alcool, medicamente, droguri, ai un nivel mai scazut de glicemie pentru ca tii o dieta etc
  2. Stresul psihic: exista multa presiune asupra ta ( la job, acasa, la scoala). conflicte, despartiri, pierderi financiare, suferinte etc
  3. Hiperventilatia: cand ai mult de 10-12 respiratia pe minut si stai pe scaun, introduci mai mult oxigen decat ai nevoie. Aceasta combinata cu oftatul si cascatul va duce la alcalinizarea sangelui tau ( mai multe molecule de oxigen si  mai putine de CO2) , iar acesta este un semnal de pericol pentru creier si ca atare, se declanseaza reactia de alarma „lupta sau fugi”
  4. Personalitatea ta e de tip anxios: aceasta  se transmite genetic si inseamna ca esti mai nervos, sensibil, emotiv si mai precocupat de starea ta de sanatate decat media populatiei.

Daca vrei sa stii daca suferi de atacuri de panica fa un test psihologic online
aici

 Pastile, psihoterapie sau ambele?

Studiile clinice au aratat ca medicamentele anxiolitice singure, au o eficacitate limitata pe termen lung si au si efecte secundare ( dependenta, somnolenta, disfunctie sexuala).

In consecinta, tot mai multi specialisti recomanda combinarea tratamentului medicamentos cu psihoterapie in scopul scurtarii administrarii medicamentelor doar in primele faze de debut ale bolii.

Psihoterapia are atat un efect protector; dar si de identificare a cauzelor mai profunde, cum ar fi traume din copilarie sau beneficii secundare ale bolii.

Tehnicile de relaxare si hipnoza au o eficienta crescuta in anxietate si atacul de panica.

Un exercitiu practic: Cum putem sa ne vindecam cand avem un atac de panica?

Va recomand un exercitiu foarte simplu ,care va ajuta sa va linistiti in doar cateva minute, in timpul unui atac de panica. Acest exercitiu de calmare, te invata ca poti sa te vindeci daca ai atacuri de panica.

Exercitiul poate fi efectuat in pozitia in picioare sau pe scaun, deci nu necesita un aranjament special. Dureaza doar cateva minute.

Pasul 1: Inspira usor, ca o vrabiuta, fara sa te fortezi

Pasul 2: Tineti respiratia cat numeri rar, in gand pana la 7  ( 7 secunde) si in acest timp, incordati incet muschii gambelor, incrucisandu-le la nivelul gleznelor si pasand cu piciorul de deasupra, in timp ce incercati sa ridicati piciorul de dedesubt.

Pasul 3: Expirati prelung si spuneti-va in gand „relaxare”

Repetati de mai multe ori, pana va linistiti.

Inscrie-te aici ca sa primesti gratuit Programul in 4 etape ca sa-ti controlezi fricile

Ultimele articole