By: Camelia Stavarache
Categorie:
Arhetipurile si umbra
Continut articol
ToggleArhetipurile lui Jung
Arhetipurile lui Jung sunt in numar de 12 si fiecare este dublat de ceea ce se numeste, Umbra.
Aceste arhetipuri sunt:
- Inocent
- Orfan
- Razboinic
- Protector
- Cautator
- Distrugator
- Iubitor
- Creator
- Conducator
- Magician
- Intelept
- Bufon
Fiecare dintre noi avem un inconstient personal si unul colectiv. In inconstientul personal sunt complexele afective, iar in cel colectiv, Arhetipurile. Când vorbeşte despre arhetipuri, Jung afirmă că Umbra este unul dintre arhetipurile care influenţează cel mai frecvent şi cel mai intens Eul. Insa ca sa intelegem Umbra, iti voi spune o poveste:
Se spune ca o fata saraca este alingata de acasa de mama ei vitrega. Pe drum, tanara fata intalneste o batrana care se chinuia sa care un sac cu lemne. Fata o ajuta si la final rupe in doua bucata de paine pe care o avea in buzunar si o imparte cu batrana. Aceasta se dovedeste de fapt, o zana buna care ii daruieste o pereche de gene. Genele aveau puterea magica ca daca priveai printre ele sa vezi adevarata fata a oamenilor. Astfel cand fata incepe sa priveasca drumetii, doamna ce eleganta ii apare cu cap de vulpe, iar domnul in frac are un cap de porc.
Extrapoland povestea, ajungem la conceptul de umbra, definit de Jung ca partea ascunsa, intunecata a personalitatii noastre. Astfel, exact ca in poveste, daca te-ai privi prin manuchiul de gene ai descoperi furie, agresivitate, instincte sexuale si multe alte trasaturi pe care nu ti-le recunosti. Aceste defecte, te fac sa zici: eu nu sunt asa, poate altii.
Cum s-a format umbra
Fiecare parinte are un set de caracteristici pe care le accepta sau le respinge la copilul sau. Toate acele trasaturi de personalitate nedorite si indezirabile, nu se evapora ci intra in componenta Umbrei. Aceste impulsuri innascute dar considerate negative de familie, „acest alter-ego este ceea ce Jung numeşte Umbra”. Astfel avem o parte constienta si vizibila a personalitatii si o parte invizibila numita Umbra. „De exemplu, impulsurile agresive şi impulsurile sexuale sunt adesea disociate, de vreme ce în copilărie exprimarea lor este considerată inadecvată sau inacceptabilă din punct de vedere cultural şi supărătoare pentru părinţi; dar acestea sunt calităţi esenţiale ale personalităţii normale adulte, care le poate modela şi integra într-o manieră care nu este accesibilă structurii Eu-lui imatur al unui copil” (Hall, 2013, pg. 24). Prin urmare, o reintegrare a Umbrei în personalitatea individului este un obiectiv al dezvoltarii personale.
Cum sa-ti recunosti Umbra?
O sa incep cu o intrebare: ce te deranjeaza cel mai tare la ceilalti? Dar suficient de tare incat sa te afecteze emotional, sa-ti produca o reactie emotionala? Cand proeitam, ii punem in carca celuilalt ceea ce nu putem accepta la noi. De exemplu, gandim ” ea ma uraste” in loc sa acceptam ca ” eu o urasc pe ea”. Astfel, atribuim celuilalt mecanisme, atitudini, sentimente considerate inacceptabile la noi insine.
Arhetipurile si Umbrele lor (I)
- Arhetipul Inocentului are urmatoarea umbra: foloseste negarea ca sa nu isi dea voie sa afle ce se intampla cu adevarat. Este posibil sa te ranesti pe tine si pe ceilalti, dar nu vei constientiza. Ai tendinta sa crezi ce zic ceilalti chiar daca perspectiva lor e diamtral opusa de a ta.
- Arhetipul Orfanul are urmatoarea umbra: te comporti ca o victima si te invinovatesti de propria incompetenta si iresponsabilitate si astepti tratament special si exceptii din partea vietii. Se intampla sa-i ataci chiar si pe cei care inearca sa te ajute. Sau poti claca: ” sunt atat de ranit”
- Arhetipul Razboinicului-Umbra: folosesti abilitatile razboinicului in scop personal fara a te gandi la binele celuilalt sau al grupului. Umbra este activa ori de cate ori gandim ca scopul scuza mijloacele si renuntam la moralitate si principii. Se observa in tendintele belicoase cand orice este interpretat ca un atac la persoana.
- Arhetipul Protectorul cu Umbra: Martirul care s-a sacrificat si te face sa te simti vinovat: ” uite ce am facut pentru tine”. Se evidentiaza prin comportamente manipulatoare, in care folosesti grija pentru a-i controla sau sufoca pe ceilalti.
- Arhetipul Cautatorul cu Umbra: perefectionistul care mereu incearca sa se ridice la inaltimea unui scop nerealist ori sa gaseasca solutia ” corecta”. Principala ta activitate e autoperfectionarea, dar nu te simti niciodata pregatit sa treci la fapte.
- Arhetipul Distrugatorul cu Umbra: include toate comportamentele autodistructive ( adictii, compulsii, comportamente de autosabotare a succesului si intimitatii) si comportamentele violente ( abuzul fizzic si emotional, crima, violul)
Arhetipurile si umbrele lor (II)
- Arhetipul Iubitorul cu Umbra: include seducatorul, dependentul e sex sau de relatii si pe cel care este distrus atunci cand partenerul il paraseste
- Arhetipul Creatorul cu Umbra: se prezinta ca fiind obsesiv construind atatea posibilitati imaginate incat nici una nu poate fi realizata in intregime
- Arhetipul Conducatorului cu Umbra: este tiranul, cu furie si tipete, are o puternica nevoie de control si autoritate
- Arhetipul Magicianului cu Umbra: stima de sine subminata, ne minimalizam pe noi insine, ne putem imbolnavi pe noi sau pe altii prin intermediul gandurilor
- Arhetipul Inteleptului cu Umbra: judecatorul lipsit de sentimente, rece, rational, deseori pompos, evaluandu-ne pe noi sau pe altii si zicand ca ” noi/ sau ceilalti nu sunt suficient de buni”
- Arhetipul Bufonului cu Umbra: un om lenes, libertin, definit in intregime de dorintele trupesti fara nici un semn de demnitate sau autocontrol