Stima de sine. Doua tehnici pentru cresterea stimei de sine

Stima de sine. Doua tehnici pentru cresterea stimei de sine

Stima de sine este un concept de baza in psihologie, dar si in viata de zi cu zi. Aproape toti pacientii care trec pragul unui cabinet de psihologie, au probleme cu stima de sine.

In acest articol vom studia:

  • Ce inseamna o stima de sine scazuta
  • Diferenta dintre o dispozitie proasta si stima de sine scazuta
  • Frica de succes
  • Doua experimente ca sa ne crestem stima de sine

persoana cu incredere in ea

Ce inseamna o stima de sine scazuta?

Cand persoanele cu o stima de sine scazuta au un esec, isi pun imediat eticheta de ratati. “Cu siguranta nu sunt bun de nimic, altfel nu mi s-ar intampla toate lucrurile astea ingrozitoare” isi spun in sinea lor. In timp, o astfel de persoana devine vulnerabila la alcool, droguri , mancare etc. Persoanele cu stima de sine scazuta pot fi recunoscute dupa urmatoarele caracteristici:

  • nu stiu sa primeasca complimente
  • nu stiu sa se laude pe sine
  • au o parere proasta despre ele
  • catastrofizeaza orice esec
  • stau in umbra, sub limita potentialului lor
  • sunt frecvent ” furate” de colegii mai tupeisti care isi aroga merite pe munca lor
  • sunt workaholice
  • nu stiu sa spuna nu
  • afiseaza fie calm, nu-si arata emotiile, desi sunt complesite pe dinauntru, fie agitatie, anxietate

Diferenta dintre o dispozitie proasta si stima de sine scazuta

A te simti la pamant nu e acelasi lucru cu a avea o dispozitie mai proasta la un moment dat. Cand experimentam un eveniment neplacut, traim tot felul de sentimente negative, dar daca avem o stima de sine crescuta, nu ne punem imediat eticheta de ratati, nu pretindem ca aceste sentimente nu exista  ( “nu am nimic, sunt bine”) si nici nu proiectam aceste sentimente asupra altora ( “tu esti nervos”). E normal sa ne simtim asa din cand in cand. Este o mare diferenta intre a te invinovati pentru aceste stari si a le accepta ca fiind stari psihice carora trebuie sa le facem fata.

Daca aveti o stima de sine scazuta si nu admiteti acest lucru, este ca si cum v-ati minti pe voi  si pe cei din jur. Subaprecierea propriilor sentimente duce in mod direct la subaprecierea propriei personae, de unde scaderea si mai dramatica a stimei de sine. Mare parte din ceea ce ni-se intampla, este rezultatul propriei noastre atitudini. Si din moment ce este vorba despre atitudine, inseamna ca o putem schimba.

Frica de succes

Frica de succes este o caracteristica importanta a oamenilor destepti, dar  cu lipsa de incredere in ei. Ii recunoastem dupa sintagma ” s-a inecat  ca tiganu la mal”, adica  a esuat atunci cand nu te asteptai.

Caracteristicile fricii de succes

Frica de succes se reflecta in performante. Aceste persoane se descurca foarte bine in situatiile obisnuite, dar clacheaza la examene, de exemplu.

De cele mai multe ori, evita sa participe la concursuri sau competitii, tocmai din teama de a nu gresi.  La locul de munca dovedesc calitati foarte bune, dar si timiditate, prefera sa stea intr-o zona de umbra, sub potentialul lor.  In confruntarile cu un coleg rapace, cedeaza fara sa lupte.

Cum ajungem sa avem frica de succes

Prima cauza o constituie asteptarile foarte mari ale parintilor combinate fie cu o lauda exagerata fie cu o critica pe masura.  Sa luam primul caz: asteptari mari combinate cu laude mari

Parintii sunt de cele mai multe ori intelectuali, dar din categoria celor care nu si-au implinit toate visurile. Ca atare, cand devin parinti ii transmit copilului misiunea de a reusi acolo unde ei nu au fost in stare. Doar ca nu tin cont de aptitudinile si nevoile lui, de faptul ca acea misuune este prea grea pentru un copil mic sau nepotrivita cu inclinatiile lui. Parintii il vor lauda pe copil de la varste foarte mici, dar intr-un mod inadecvat si bombastic. Confruntat cu realitatea unor laude mai saracacioase, copilul va alege provocari cu mize mici pentru a ramane ” la inaltime”

In al doilea caz, avem asteptari mari combinate cu hipercriticism. Nemultumirea, criticile si eventual pedepsele primite pentru o nota mai mica, ii erodeaza copilului increderea in sine si ajunge in final sa  vrea sa ramana in zona de umbra sau sa rateze ” la mustata” un succes, o afacere, o promovare.

Doua experimente ca sa ne crestem increderea in noi

Primul experiment pe care vi-l propun, este urmatorul:

Faceti o pauza si relaxati-va. Inchideti ochii si simtiti starea in care sunteti acum. Cum va percepeti? Ce s-a intamplat sau ce se intampla in acest moment? Cum raspundeti la cee ace se intampla? Ce simtiti in legatura cu modul in care raspundeti?Daca va simtiti incordat, transmiteti-va un mesaj de iubire ( spuneti-va in gand “ te iubesc fato/baiete”), relaxati-va fizic ( spuneti-va in gand: acum imi relaxes piciorul drept, piciorul stang, bratul drept, bratul stang, relaxez  spatele si abdomenul, relaxez umerii si fata) si constientizeaza modul in care respiri  ( Respir cu partea de sus a corpului- torace- clavicule sau respir abdominal?Urmareste aerul care intra si iese din plamanii tai).

Acest procedeu simplu, va  ajuta sa va cresteti stima de sine in 5 minute. Apoi, va puteti confrunta cu orice alta situatie avand mintea mai clara.

Al doilea experiment este de tip “family”:

Invitati membrii familiei sa faca acest experiment impreuna cu voi. Alegeti-va un membru al familiei ( partenerul de cuplu, mama, tata, sora, fratele, copilul etc) si spuneti-va unul altuia ce simtiti acum ( Acum ma simt speriat/ incordat/ stanjenit/ fericit etc  ). Apoi, fiecare partener ii multumeste celuilalt, fara a comenta sau judeca.

Astfel, fiecare va auzi sentimentele celuilalt si va veti cunoaste mai bine intre voi. Avem nevoie de multa practica pentru a sparge tabuurile care ne interzic sa vorbim despre propriile sentimente. Exresati cat puteti de mult, cu oameni in care aveti incredere.

Inscrie-te aici ca sa primesti gratuit Programul in 4 etape ca sa-ti controlezi fricile

Ultimele articole