Pofta de dulce, remedii psihologice

Pofta de dulce e o pofta excesiva

Noaptea dupa 23.00, cand toata lumea dormea, obisnuiam sa ma indop. Din fericire, nu o faceam foarte des: o data cam la 10 zile. Aveam un bizar sentiment de libertate. Ideea de a manca pe ascuns, imi trezea nostalgia momentelor din copilarie cand faceam prostii.

A doua zi, mancam mai putin. Ma trezeam cu un gol in stomac si o senzatie de greata. Ma simteam si vinovata si imi repetam mereu: a fost ultima oara, gata!
Mi-a luat ceva timp pana mi-am dat seama ca ma plictisisem sa fac doar psihoterapie 1:1 si ca era vremea sa incep si altceva.

Cand mi-am potolit nevoia asta de nou si mi-am descoperit un hobby , am uitat de indopare. Eram asa ocupata cu „noul job”, incat nu ma mai gandeam la mancare.

Exact ca dependentul de alcool, imbuibarea e tot o dependenta. Te simti bine pe moment, dar cu consecinte nefaste pe termen mediu si lung. Plus, vinovatie, rusine si tot cortegiul de emotii negative. Stii ca iti face rau, dar nu te poti abtine.

Pofta de dulce inseamna mancat emotional

Multe persoane  cu probleme de greutate, mananca pe fond emotional.  In loc sa-si infrunte emotiile, prefera sa manance ceva bun. Zaharul, mai ales, stimuleaza productia de endorfine sau hormoni ai fericirii. Asa ca, e simplu sa-ti pompezi putina fericire. Nu e la fel de usor insa, sa-ti controlezi foamea emotionala.

Pofta de dulce are  niste caracteristici distincte:

Foamea emotionala apare intr-un context repetitiv: cam in aceeasi perioada a zilei, dupa intalnirea cu anumite persoane, intr-o anumita situatie ( de exemplu, cand termini o activitate, cand te asezi in pat etc)

  1. Pofta excesiva de dulce este precedata pentru o perioada foarte scurta de timp, de la cateva secunde, la cateva minute, de o emotie. In general, vorbim de emotii pe care nu ti-le permiti. E vorba de frica, furie, iritare, enervare, invidie, gelozie, tristete, dezamagire, plictiseala, pasiune, bucurie. In copilarie, fie ti-au fost interzise aceste emotii ( „nu e frumos”, ” nu plange”, ” nu te prosti”, ” nu rade”), fie ai fost pedepsit cand le-ai manifestat. Exista si a treia varianta, in care ai fost invatat sa te minti. Veneai suparat de la scoala si mama te mituia cu o ciocolata ca sa-ti treaca, fara sa discutati insa incidentul.
  2. Foamea emotionala se manifesta prin „pofte specifice”. Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar sau cand ti-e foame, mananci si pietre. Cand avem o emotie de calmat, vrem ceva bun, nu ne place orice.
  3. Pofta excesiva nu e declansata de un miros apetisant ( „pofta  chimica”)  ci de un gand.
  4. Pofta e foarte intensa, irezistibila. Mintea ta se gandeste doar acolo.
  5. Foamea emotionala e nefireasca, nu tine cont de faptul ca de abia ai mancat. Practic, ti se face ” foame” fara sa  ai un deficit de nutrienti, real.
  6. Emotia care o declanseaza nu se vindeca prin mancat. Ea va reapare dupa ce ai terminat de mancat, insotita si de sentimentele de vinovatie sau rusine.  Deci, e inutil sa te calmezi astfel.

Ce pericol se  ascunde in prajituri?

Prajiturile contin zahar care este un carbohidrat simplu. Acesta elibereaza imediat energie care trebuie consumata sau altfel se transforma in grasime.  Nu degeaba se spune ca dulcele se „depune pe coapse”.

Insa adevaratul pericol vine din faptul ca zaharul cere zahar. Cand consumi alimente dulci care contin zahar ( glucide cu ardere rapida) , glicemia creste brusc si organismul elibereaz ao cantitate mare de insulina . Dar acea cantitate uriasa de insulina care circula prin sangele tau va scadea brusc glicemia si atunci, organimul are nevoie de o cantitate noua de glucide.

Practic se creaza un cerc vicios in care manaci zahar, iti creste rapid glicemia, produci insulina, iti scade glicemia, trebuie sa manaci iar zahar si tot asa.  Asa apare dependenta de dulciuri. 

Cum tratam pofta de dulce?

Cheia succesului, in acest caz, este sa identifici emotia din spatele poftei de dulce sau de un anumit aliment. In loc sa te indrepti spre frigider, trebuie sa te indrepti spre emotie.

Metoda simpla pe care eu am folosit-o cu succes este „Ghidul Cezarului” .
Aceasta inseamna sa-ti accepti si sa-ti satisfaci emotia prin modalitati mai sanatoase.

  1.   Cand ti-e foame brusc, intreaba-te daca e foame reala, justificata de lipsa de nutrienti ( nu am mai mancat de ceva vreme) sau e o pofta?
  2.  Daca ai identificat o emotie, cauta o modalitate mai sanatoasa de satisfacere ( cere o apreciere,  o imbratisare, un feedback, sa fii ascultata etc). Furia se calmeaza prin ascultare, tristetea prin mangaiere , plictiseala prin pasiune si frica prin linistire.
  3.  Creeaza-ti un ciclu de 3 mese pe zi la intervale regulate. Daca iti este foarte foame pentru ca nu ai mancat nimic pana la 16.00, organismul va dori ceva dulce.
  4. Evita mesele bogate in carbohidrati simpli cum ar fi produsele procesate, pe baza de faina alba  si prajiturile.
  5. I-ati necesarul de glucide din fructe, legume, lapte ( carbohidrati complexi cu ardere lenta). Nu renunta complet la carbohidrati, elimina-i doar pe cei simpli ( zahar, faina alba, produse procesate)
  6. Asigura-ti un somn bun ( lipsa de somn creeaza pofta de dulce)
  7. Bea suficienta apa ( deshidratarea ne face sa manacam dulciuri)
  8.  Trateaza-ti candidoza.  Se stie ca o parte din persoanele care sunt dependente de dulciuri, sufera de candidoza.

Ce opreste pofta de mancare

Daca brusc, ai manca ceva bun, analizeaza ce s-a intamplat in ultimele 10 minute. Daca nu iti dai seama, noteaza-ti locul, ora si contextul ( ce faceai) mai multe zile la rand.

  1. Incearca timp de 10 minute, o strategie noua si vezi care functioneaza:
    •  Suna un prieten ( ca sa iti satisfaci nevoia de socializare)
    •  Plimba-te, fa un masaj, atipeste ( ca sa te relaxezi)
    •  Practica meditatia de 5 minute ( ca sa iti calmezi emotiile)
    •  Cere o imbratisare ( pentru nevoia de dragoste)
    •  Loveste o perna sau spune o injuratura in 10 limbi straine (pentru exprimarea furiei)
    •  Mananca un morcov ca sa-ti satisfaci nevoia de carbohidrati ( pentru glicemia scazuta)
      2 . Bea un pahar cu apa ( dilueaza sucurile digestive)
      3.    Intreaba-te din nou, daca chiar vrei sa mananci acum.

      Ce zici, incerci sa-i dai Cezarului, ce-i al Cezarului?

      Si, care crezi ca e emotia din spatele poftelor tale?  Daca vrei sa afli mai multe,despre stiinta foamei si a satietatii,  inscrie-te la minicursul gratuit Slabeste sanatos