Efectul Zeigarnik

1+1= ?
Numele tau este…?

Pun pariu că ai răspuns la întrebări.
Acesta este efectul Zeigarnik . El a fost descoperit de un psiholog în timp ce urmărea ospătarii cum își fac treaba. Fiecare ospătar era capabil să țină minte ce comandase un client, fără să se uite pe notițe. Această capacitate uimitoare a memoriei, se evapora brusc după ce clienții plecau.

Creierul  se simte obligat să termine o treabă începută sau să rețină toate detaliile legate de ea, până la finalizarea ei. 
Dacă ții cont de efectul Zeigarnik, poți avea succes în tot ce-ți propui.

Programarea minții cu efectul Zeigarnik

Nu știu cum ești tu, dar mie mi-e întâmpla des să amân unele lucruri. În special, tot ce ține de contabilitate. Nu prea îmi place sau mai corect, îmi displace profund. Așa că amânam cât puteam facturi, plăți, verificări rate etc.

Dar am descoperit un lucru important: odată de mă apucam de treabă, lucrurile mergeau ca unse. Eram ca o rachetă, era greu să mă mai oprești.

Deci, primul pas ca să aplici efectul Zeigarnik în viața ta, e să ÎNCEPI. Și ca să faci asta, îți recomand să începi cu primul pas.  Iar primul pas, trebuie să fie cel mai mic pas posibil. 

Atunci când ai realizat acea primă bucățică din puzzle, creierul tău te va impinge de la spate să faci și următorii pași.  Există și excepții desigur, adică situații de abandon. Dar dacă ții cont de efectul Zeigarnik, îți va fi mult mai ușor.

Suntem programați să căutăm răspunsurile și să terminăm ceea ce am început. 

Sabotarea efectului Zeigarnik

Cuvintele si tonul vocii pe care tu îl folosești atunci când îți vorbești, te programează pentru succes sau pentru eșec.

Ia un pix și scrie ce cuvinte folosești în general, atunci când evaluezi o situație în gând:. E ceva, de genul:

nu mai pot,

e îngrozitor,

nu știu ce să fac,

mi-e imposibil?

Sau mai degrabă: ce tare! e fain, îmi place, sunt curios?

Metoda Zeigarnik

Pe scurt, efectul Zeigarnik aplicat în viața ta, arată cam așa:

  1. Acceptă că tu ești la  volanul autobuzului tău. Nu oamenii ceilalți, nu ghinionul ci tu îți controlezi mintea, adică emoțiile și gândurile.
  2. Schimbă vocabularul eșecului, adică ceea ce îți spui în gând. Folosește cuvinte de succes. În funcție de cuvintele din dialogul intern, îți sabotezi sau nu, creierul. Ai nevoie să repeți zilnic, timp de cîteva luni, noile cuvinte pozitive. Pentru asta, trebuie să fii la cârmă și să înlocuiești cuvintele negative, imediat ce apar.
  3. Seara , la culcare, vizualizează ziua de mâine ca fiind una de succes. De exemplu, te vezi fericit, entuziast, plin de încredere.  Imaginea să fie colorată. Creierul considera foarte importantă, imaginea cu care adormim și face tot posibilul ca să o realizezi.

Ultimele articole