Terapie prin ras

Terapie prin ras

Terapie prin ras sau  poti sa mori la propriu de ras?

Dacă râdem mai mult de 30 de minute, avem un mare risc de atac de cord şi asfixiere. Un grec din antichitate s-a asfixiat după ce a râs incontrolabil de un tablou pe care tocmai îl terminase. Oamenii se nasc cu capacitatea de a râde. Râsul  din inima se declanşează spontan, este deci inconştient.

Rasul te poate vindeca?

Robert R. Provine, profesor de psihologie şi neurologie la Universitatea Maryland a  scris  cartea Laughter: a Scientific Investigation în care concluzionează că doar în 10% dintre cazuri , noi râdem din cauza a ceva amuzant. Râsul ”din toată inima”este cel mai autentic fel de a râde.  Râsul acesta este considerat vindecător. În cartea sa din 1979 (Anatomy of an Illness), Norman Cousins descrie cu detalii cum râsul din toată inima l-a ajutat să se vindece de o boală pe care medicii au etichetat-o ca incurabilă. Terapia prin ras  functioneaza foarte bine si cand esti anxios. Te invit  sa isi produci  voluntar rasul, adica sa te fortezi sa razi abdominal. Rasul va fi initial mecanic ( nu e declansat de  nimic), dar apoi va cadea in cascade.  O alta forma de terapie prin ras consta in a viziona comedii cand esti bolnav. Acest lucru iti va grabi vindecarea.

Prin ras poti sa slabesti

Cercetătorii au descoperit că dacă râzi de 100 de ori pe zi, ai consumat calorii ca în  10 minute de canotaj sau 15 minute de exerciţii pe o bicicletă. Râsul ajută la promovarea sănătăţii la nivelul organismului prin scăderea presiunii sangvine (tensiunea arterială) şi creşterea fluxului sangvin. Când râdem, producţia de celule T (celule care distrug tumorile şi replicarea – înmulţirea – virusurilor) este crescută şi este eliberat mai mult interferon gama (care este o proteină implicată în apărarea contra bolilor).
Există un nume special pentru studiul fiziologic al râsului. Se numeşte gelotologie (din eng.”gelotology” )
test cum razi

Test „Spune-mi cum razi ca sa-ti spun cine esti”

Deci, tu cum râzi? Alege un răspuns:
a) În hohote, cu lacrimi
b) Discret
c) Chicotesc
d) Râd de complezenţă
Interpretare test:
1. Dacă ai ales “a”:
Îţi place să te bucuri de tot şi să guşti din toate plăcerile vieţii ca un copil. Prietenos şi plin de energie, îţi place să râzi din toată inima.  Iubeşti să încerci lucruri noi. Trăieşti momentul. Îţi place să-i faci pe ceilalţi să râdă. Ai un simţ al umorului destul de dezvoltat, eşti mereu pus pe glume. Mai degraba creezi umor decat sa reproduci.  Defectul tău: esti la fel de zgomotos si cand iti iesi din fire, chiar daca se intampla rar  şi îţi cam place să faci cumpărături  si de ce nu, sa mananci bunatati. Esti fan shopping.
2. Dacă ai ales “b”:
Eşti o persoană inteligenta. Ai mereu câte o solutie în buzunar pentru oricine. Eşti o fire foarte inovativa, reuşeşti să-i inspiri pe cei din jurul tău. Crezi foarte mult in ideea de a face bine celorlalti. Defectul tău: eşti vulnerabil la critici.
3. Dacă ai ales “c”:
Desi afirmi ca nu îţi place să te lauzi , reusesti mereu să fii în centrul atenţiei. Urăşti să te plictiseşti. Reuşeşti să atragi oamenii ca un magnet deci, poţi ajunge foarte apreciat. Vorbesti usor despre tine.  Defectul tău: uneori eşti prea superficial sau barfitor .
4. Dacă ai ales “d”:
Eşti o fire previzibilă, dar plăcută. Eşti serios şi  gasesti mereu laude la adresa celorlalti Nimic nu-ţi scapă: observi tot ce mişcă în jurul tău. Defectul tău: eşti uneori prea sensibil şi vrei să placi tuturor .
Daca te intereseaza alte teste  sau vrei sa descoperi lucruri noi despre tine.