Probleme in cuplu? Compatibilitate in dragoste

Probleme in cuplu? Compatibilitate in dragoste

compatibilitatea in cuplu

Probleme in relatie? Daca raspunsul tau e da, probabil exista o problema de compatibilitate in dragoste. Descopera cum poti sa-ti imbunatatesti relatiile sentimentale si sa ai o viata mai bogata in dragoste.

Cand te indragostesti si urmeaza sa decizi pasul urmator, ar fi mai bine sa te intrebi: „Oare ne potrivim?”A te potrivi cu cineva inseamna sa fii pe aceeasi lungime de unda. Cu cat compatibilitatea este mai mare, cu atat fuziunea si gradul de intimitate vor fi mai mari. Pentru casatorie, observarea periodica a compatibilitatii reciproce este tot atat de importanta ca si controlul greutatii corporale. Care sunt criteriile dupa care apreciem compatibilitatea sau incompatibilitatea in dragoste?

Testul de compatibilitate in dragoste

La drept vorbind,  relatiile de cuplu , fie ele de lunga durata sau vremelnice, depind de modul in care fiecare dintre parteneri reuseste sa-l multumeasca pe celalalt.

Ca sa vedem care este compatibilitatea ta in dragoste, fa testul psihologic aici

Daca ai facut testul, hai sa analizam in detaliu rezultatele tale.

  1. Ce inseamna un partener care iti intelege toate nevoile si dorintele?  Nu are importanta daca exigentele tale par a fi nerealiste. Scrie pe o coala de hartie toate comportamentele lui/ei care te deranjeaza. Tot ceea ce simti ca ar trebui sa intreprinda partenerul tau pentru a te face mai fericit (a).  Substratul rational al acestei actiuni este acela de a inlatura orice resentimente care, poate, s-au instalat intre voi. Daca partenerul iti cunoaste cele mai profunde dorinte si nevoi  si ti-le poate satisface, va fi desigur, mult mai usor sa-l iubesti.
  2. Ce inseamna un partener capabil sa-mi satisfaca cele mai profunde dorinte si nevoi? Unele persoane sunt pur si simplu incapabile de a-si satisface partenerul, intrucat nu dispun de calitatile necesare. O femeie cu mult simt artistic, careia ii place sa viziteze galerii de arta, nu se va simti probabil fericita cu un barbat care isi petrece serile de vineri in bar.  Sau poate duminica, se duce la un meci de forbal. Este evident ca cei doi nu se potrivesc, si nu pentru ca el ar fi un barbat antipatic sau pentru ca ea l-ar detesta, ci pentru ca au interese total diferite.
  3. Ce inseamna ca un partener sa-si doereasca sa-mi satisfaca cele mai importante dorinte si nevoi? Faptul ca persoana iubita stie ce te poate face fericit si este in stare sa-ti satisfaca nevoile, nu inseamna ca si doreste sa faca un efort in acest sens.  Un barbat intr-o terapie de cuplu, spunea ca stie ca nevoia sotiei este de a se simti valorizata, dar nu are chef sa faca asta.

Concluzia este ca ne potrivim cu partenerul de cuplu , adica suntem compabili  in dragoste, daca raspunsul este afirmativ la toate cele trei intrebari.

Consecintele incompatibilitatii in dragoste

In cazul unei insatisfactii cronice, vom fi cuprinsi de stari de  panica, furie, de tristete, ni se va deregla somnul, vom incepe sa bem sau sa ne razbunam pe copii.

  • A doua  consecinta a lipsei compatibilitatii in iubire este disparitia iubirii. In definitiv, cum poti iubi pe cineva daca iti provoaca numai frustrari? Adesea, pierderea iubirii se produce lent, dupa luni sau ani de zile. Nu are importanta cat de mult ti-ai iubit partenerul la inceput sau ce iti sugereaza credinta ta religioasa. Daca partenerul nu este compatibil cu tine, sentimentul de dragoste va disparea. Nu este un pacat sa nu mai iubesti pe cineva. Nu trebuie sa ai remuscari pentru ca respingi pe cineva care te neglijeaza. Este normal, rational si sanatos sa procedezi astfel.
  • A treia consecinta a unei compatibilitati in dragoste absente, este ca relatia iti devine indiferenta.  Acesta este momentul in care cei mai multi decid sa se desparta. Nici cand dispare iubirea, nici cand decizi sa te desparti, nu trebuie sa te simti vinovat. Daca o relatie nu merge si nu sunt sanse pentru refacerea ei,  este de datoria ta sa faci ceva. Nu uita ca nu te-ai casatorit de dragul altei persoane ci pentru propriul beneficiu. Accepta faptul ca fericirea intr-o relatie se bazeaza pe compatibilitatea si fericirea ambilor parteneri.